Ut til folket på Tysnes

På Tysnes holder ikke bedehusfolket seg for seg selv. De er en del av programmet på Tysnesfest.

TYSNES: «Torsdag 7. juli: Kl 17.00: Pit-stop – gratis kaffe, vafler, et varmt vitnesbyrd, tid for samtale om viktige spørsmål. Tysnes Bedehus» står det i programmet til Tysnesfest, som i år er fra 4. til 10. juli.

– Det er 10-årsjubileum for Tysnesfest. Noen ungdommer satte det i gang, og de har satt Tysnes på kartet. I Indremisjonssamskipnaden (IMS) har vi i fire år hatt Pit-stop på festivalen, hvor vi har et telt der vi serverer kaffe og vafler, forteller Harald Heie i Tysnes Støtteforening for Indremisjonen.

Kaffe og vafler
Sambåndet er på Tysnesfest for å følge stemningen i teltet nedenfor Tysnes Bedehus, hvor IMS har Pit-stop for festivaldeltakere på vei til konsert på festivalområdet ved ungdomsskolen i nærheten.

Det hele begynner på kjøkkenet på bedehuset i god tid før klokken 17.00. Der er Anne Merete Dalland, Reidun Skartveit og Vibeke Søreide i full sving med å steike vafler og koke kaffe. Anne Merete regner ut at hun har kokt 17 kanner med kaffe, mens Reidun og Vibeke diskuterer litt for å komme til hvor mange vafler de har stekt.

– Du kan si at vi har stekt cirka 75 vaffelplater, sier Reidun.

Reidun Skartveit steker vafler.

Reidun Skartveit steker vafler.

Det er ikke bare vaffelsteiking og kaffekoking som foregår på bedehuset. Nytt i år er at festivalkomiteen bruker bedehuset som billettkontor.

Inspirert av Bluesfestival
Harald Heie fortsetter å fortelle om hvordan det hele kom i stand.

– IMS begynte med evangelisering på Skånevik på Bluesfestivalen. Vi så på om vi kunne gjøre noe av det samme her. Det IMS gjorde på Bluesfestivalen, var inspirasjonen. Vi så på alle folkene som gikk her. Det var sånn det begynte, forklarer Heie.

Og det er mange folk som går her. I fjor var det ifølge Heie cirka 26 000 mennesker som kom innom festivalen.

– I år regner vi med at det kommer 25.000–30 000 mennesker innom, sier områdeleder i IMS, i Odda og Ullensvang, Liv Rolfsnes. Til sammenligning er det cirka 2 800 innbyggere i Tysnes kommune.

Martin Augestad og Hartvig Kloster klar til å nå ut med evangeliet på Tysnesfest.

Martin Augestad og Hartvig Kloster klar til å nå ut med evangeliet på Tysnesfest.

Liv er klar for innsats på Pit-stop. Med seg har hun hjerter laget av rødt papir hvor det står skrevet Joh. 3,16: «For så har Gud elsket verden at han gav sin Sønn, den enbårne, forat hver den som tror på ham, ikke skal fortapes, men ha evig liv.»

– Jeg kjenner vanligvis de som tar fergen Halhjem–Våge. Nå var det ikke mange som jeg kjente, sier Harald.

Fantastisk mulighet
Han har hentet daglig leder og evangelist Hartvig Kloster i Open Air Campaigners og Martin Augestad, som er ferdig på Bildøy Bibelskole. Sammen med Liv Rolfsnes og Marit Andresen Røen skal de gi varmt vitnesbyrd og ha tid for samtale om viktige spørsmål, som det står i programmet.

IMG_2583

Billettkontoret er på bedehuset.

– Jeg har vært på Pit-stop Tysnesfest tre ganger. Det er veldig, veldig bra. Det er mange som kommer til teltet med forventing om samtale om kristendom og tro. Det er intense og spennende dager og en fantastisk mulighet til å nå ut med evangeliet. Jeg skulle gjerne sett at andre også brukte en slik mulighet andre steder, sier Hartvig og har dermed kommet med en oppfordring til kristne:

Det er viktig at vi kristne kommer ut fra våre kirker og bedehus og kommer til folk der de er. Det var det Jesus gjorde.

– Er slik gateevangelisering for alle?

– Jeg tror ikke at alle har kall til å være fulltids evangelister. Men jeg tror alle kristne har et kall til å vitne. Jeg har sett folk som er skeptisk til evangelisering, men når de begynner å vitne, så synes de det er fint og inspirerende, svarer Hartvig.

Et møtested
Harald er en av dem som ikke er så vant til gateevangelisering.

– Hvis noen hadde sagt til meg for fem år siden at jeg skulle være engasjert i gateevangelisering, ville jeg sagt at det var umulig, innrømmer han.

Nå er det fjerde året han er engasjert i Pit-stop på Tysnesfest, og han har blitt inspirert.

– Foreldre har gitt tilbakemelding på at de er takknemlige for at ungdommene har kommet til oss. Det første året var det mange voksne innom som sa at det var bra vi stilte opp og ikke gjemte oss på bedehuset. Det handler om å gi evangeliet videre. Da må vi stille opp og være synlige. Kaffe og vafler er et trekkplaster. Folk setter seg ned og tar en prat. Det er et sosialt møtested. Det er mange som har spørsmål, noen sliter med ting, og noen vil snakke om ting, forteller Harald.

Sigrid Gjerstad synes det er for mye drikking på Tysnesfest.

Sigrid Gjerstad synes det er for mye drikking på Tysnesfest.

Jevn strøm av folk
Klokken nærmer seg halv seks og om ikke lenge begynner konsertene. Flere er sent ute og forsøker å få tak i billetter, men billettkontoret har stengt for ikke så lenge siden.

Utenfor teltet er Martin litt spent.

– Det er i grunnen første gang jeg er med på noe sånt. Jeg brenner for at ufrelste skal få høre om Jesus, men jeg har ikke snakket så mye om troen med ikke-kristne. Dette er en god anledning til å nå ut.

Ikke så lenge etter blir han og Hartvig engasjert i en lang samtale med noen unge.

Tar imot alle
Det en jevn strøm av folk som stopper opp og går inn i teltet for å få en vaffel og en kopp kaffe. En av dem er Sigrid Gjerstad.

– Jeg bor her, men jeg går ikke på Tysnesfest. Jeg synes det er et drikkekalas, for det er mye drikking. Det er så fælt med alle jentene som kommer med ølbokser, sier hun.

IMG_2594

Rune Tveita (fra v) og Thorbjørn Brekke i samtale med Leif Arne Kaldefoss.

Rune Tveita og Thorbjørn Brekke er derimot på vei til konsert.

– Vi skal på konsert med Ausekarane og Alphaville, sier Rune.

– Disse to må alltid innom Pit Stop, for her er verdens beste vafler, skyter Liv inn.

– Det er veldig servicevennlige og hyggelige folk her. De tar imot alle selv om en ikke er blant de mest kristelige, synes Rune.

– Hva slags forhold har du til bedehus og indremisjon?

– Jeg har ikke noe sterkt forhold til bedehus og indremisjon, svarer Rune.

Hartivg Kloster deler ut materiell til Mariella og Isabella og Oddvar Thuen.

Ønsker å bli frelst
Halvard Moss, Vidar Korsnes og Mona Storeide skal ikke på konsert.

– Vi har bare vært i sentrum og sett på det som skjer. Nå skal vi hjem igjen, sier Halvard.

Men de må kaffe og en vaffel først.

– Det er positivt at de er her, sier Halvard om Pit-stop.

Evangelist Marit kommer bort til Sambåndet og forteller oppglødd:

Det er to gutter her som har gått i hele natt for å komme hit, blant annet fordi de ønsker å bli frelst.

Guttene står på andre siden av veien i samtale med Hartvig og Martin

– Det kom en annen innom som sa at han ble frelst i fjor, fortsetter Marit.

Irene Neset og Karen Brynjulfsen har reist helt fra Sogndal for å få med seg Lars Winnerbäck konsert.

Langveisfra
Ved et bord sitter Oddvar Thuen med sine to døtre Mariella og Isabella.

– Vi pleier å komme innom Tysnesfest hvert år. Vi har vært på tivoli, og nå er vi innom Pit Stop, sier Oddvar.

Noen har reist langt for å være med på Tysnesfest. Irene Neset og Karen Brynjulfsen helt fra Sogndal.

– Vi kom i dag og skal på Lars Winnerbäck-konsert. Vi har kjørt i fem timer for å høre på ham, og vi skal kjøre hjem i natt, forteller Irene.

Hun har heldigvis ferie, og Karen tar seg fri neste dag.

– Det er veldig godt å få kaffe og vafler her, synes Karen.

Liv Rolfsnes gir Svale Håland et hjerte med Joh. 3,16.

Misjonsbefalingen i praksis
Leif Arne Kaldefoss er med i styret i Tysnes støtteforening for Indremisjonen og har vært med på Pit Stop siden det startet:

– Jeg synes det har vært givende. Vi treffer folk som synes det er altfor høy terskel å komme inn i bedehus og kirke. Men her kan de komme inn. Vi har noe på innsiden vi gjerne vil gi videre, sier han.

– Hva slags reaksjoner har dere møtt?

– Alt mellom a og å. Noen er søkende. Noen synes det er bare tull. Noen har gått på søndagsskole og har med noe der ifra, og når de komme inn her, kommer de i kontakt med noe som treffer dem. forteller Leif Arne.

– Det er misjonsbefalingen i praksis. Midt på sommeren er det ikke så mye som skjer. Det er flott at der er et opplegg hvor vi kan bruke litt av tiden på sommeren til dette. Flere har fått syn for at vi skal gå ut og ikke bare holde oss på bedehuset, sier Harald Heie.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.